Pratite nas na društvenim mrežama:

Juraj Zigman: Ples pokreće svaku emociju u nama!

- Od malena gajim interes prema kazalištu, prema umjetničkim ekspresijama i prema svemu onome što pokreće umjetnost. To mi je odredilo životni stil i zbog toga gledam na svoj rad očima koje su upravljane povijesnim utjecajima umjetnosti koju čak sad, nesvjesno, s manje ili više interesa pratim, koja me ukružuje i usmjerava.

Ples je podsvjesno odredio moju modnu estetiku. Bezbroj predstava, kostima, glazbe, utkalo se u moje pamćenje. Imao sam priliku gledati baletne predstave najslavnijih solista, podjednako diveći se njima kao i onima koji zbog zemljopisa, uvjeta u kojima rade možda nisu toliko veliki i slavni, ali su svojim radom i talentom uspjeli prodrijeti do emocije.

Ples je emocija, ples mora biti emocija, ali suočeni sa životom u svijetu koji nas okružuje, koji isplaćuje samo ono materijalno, ples i ta emocija koju nam ples daje ostaju ugroženi, postaju maleni i nevažni u društvu u kojem živimo.

Ta spoznaja mora biti prognana, mora biti uništena i zaboravljena jer kada društvo shvati da ples pokreće svaku emociju u nama, u našim radovima, u našim razmišljanjima i stavovima, ples će biti ono što mora biti ; emocija.

Ovim projektom želim skrenuti pažnju na težak život baletana, na uvjete u kojima rade, na sve ono što prolaze i gdje prolaze da bi meni prenijeli emociju. Oni zaslužuju puno više, zaslužuju uvjete koji će im dati prostora da bezbrižno traže i prodiru u svoje emocije, a samim time i u naše –smatra Juraj Zigman.

Modni dizajner Juraj Zigman završio je prestižni talijanski fakultet „Istituto Europeo di Design – IED“ u Milanu, smjer moda. Radio je kao asistent Giorgiu Corregiarriju na raznim projektima te kao kreativni asistent u talijanskom brendu Roberto Musso.

Nakon iskustva u Milanu Juraj se vratio u Hrvatsku i pokrenuo vlastiti brend „ZIGMAN“.

Prvim nastupom na najprestižnijem modnom događaju u Hrvatskoj, Cro à Porter-u, pobudio je veliki interes medija i publike.

Brend Zigman ostvaruje niz projekata koji nisu usko vezani uz modni dizajn pa tako surađuje s kućom obuće „Peko“, „Jacobs“ kavom, urarskom tvrtkom „Marli“.

Dizajnirao je ekstravagantne i moderne vreće za sjedenje „Lay-Z“ i jedinstvenu kolekciju unikatnih tepiha u suradnji s proizvođačem tepiha “Saga Saga”.

Juraj je oslikao automobil Citroen DS3 poput poznatih inozemnih dizajnera. Dizajnirao je razigranu dječju odjeću za „Bambi“ te pokrenuo samostalnu liniju odjeće „Zigice by Zigman“ čiji je cilj razveseliti djevojčice te unijeti šarenilo u njihove ormare.

Juraj je tražen kao kostimograf na pozornici pa surađuje s Hrvatskim narodnim kazalištem „Ivan pl. Zajc“ u Rijeci. Svoju djetinje neobuzdanu maštu ušio je u kreaciju kostima svakog lika opere „Šuma Striborova“ prema libretu Ozrena Prohića. Dizajnirao je dramatične kostime za balet „Carmina Burana“ koreografa Huga Viere u istoimenom kazalištu. Autor je i raskošne kostimografije za Verdijevu operu “Aida” koja je izvedena na splitskom Peristilu na otvaranju 60. Splitskog ljeta, za koju je nagrađen najvećim ovacijama.

Nominiran je za Nagradu hrvatskog glumišta 2011. i 2013. godine za kostimografiju opere „Šuma Striborova“ i kostimografiju baleta „Carmina Burana“.

Juraj Zigman je sudjelovao u globalnom projektu Beck’s Art Labels u sklopu kojeg je lansirano limitirano izdanje ovog piva te je izabran kao predstavnik Hrvatske u globalnom projektu “Transform today” koji je pokrenuo brend Absolut.