Pratite nas na društvenim mrežama:

Ivona Martinko: "Bitna je sinergija među kreativcima"

"Sinergija među kreativcima je jako bitna jer na taj način u teškim trenutcima gusjenicu pojedinog sektora zajedničkim snagama možemo pretvoriti u najljepšeg leptira. Projekt 'Život je ples' podržala sam otvorena srca jer smatram da je u Hrvatskoj potrebna edukacijska ustanova za plesače. Umjetnost pokreta na podražaje glazbe trebala bi biti naša svakodnevnica za dobrobit duha i tijela. To je vidljivo i kroz moje kampanje i samu odjeću koja oslobađa pokret. Špice s mojim potpisom koje pripremam za aukciju bit će inspirirane dualnošću" – Ivona Martinko

Dekonstrukcija, seciranja kroja kao sa skalpelom razlozi su zašto bi dizajnericu Ivonu Martinko mogli nazvati doktoricom. Stroga linija njezinog arhitektonskog kroja omekšana je skulpturalnim naborima, preklopima i drapiranjem koje na odjeći daje rješenje za modne detalje. Ivonina zaigranost, točnije istraživački duh vuče korijene iz prepoznatljive japanske avangarde, udobna multifunkcionalna odjeća koja pruža slobodu pokreta, a intrigantnim detaljima čak će nadomjestiti i najljepši komad nakita. Inspiraciju za svoje kreacije nalazi na licu mjesta, tijekom samog suočavanja sa materijalom čime je razradu konstrukcije dovela do samog vrhunca. Ivonino buntovničko odbacivanje trenda i komercijalnog pristupa modi učinilo ju je prepoznatljivom na modnoj sceni, a njenu odjeću umjetničkim djelom koji će se kao dobra investicija pokazati kako u sadašnjosti tako i u budućnosti. Komad odjeće s potpisom Martinko nije samo brend, to je peace of art koji će svako tijelo uputiti u bezvremenski spiritualni pohod.

Ivona Martinko je rođena 1970. godine u Zagrebu gdje je nakon završetka srednje škole upisala Akademiju dramske umjetnosti. Njezina ljubav prema modi odvela ju je Callegari gdje je završila mode smjer Modelista visoke mode za žene. Od 2000 godine radi samostalno u Zagrebu. Svoju prvu kolekciju dizajnerica je izložila 2004. godine u Muzeju Mimara i od tada svoje sezonske kolekcije redovito izlaže na uglednim modnim manifestacijama poput Cro a Poreter- a i Fashion.hr-a. Od 2012. godine kolekcije izlaže na sajmu u sklopu Njujorškog tjedna mode, a njezine kreacije mogu se naći u ekskluzivnim američkim buticima. Imala je nekoliko kazališnih izleta: 1999.g kao kostimograf na predstavi „Od jutra do ponoći“ Georga Kaisera uz režiji Borne Baletića, iste godine u Teatru &td „Ispovijedi“ u režiji Gorana Sergeja Pristaša te 2006.g. HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci multimedijalnu koreodramu „Matsukaze i Murasame-Vjetar u borovima“ Zeamija Motokiya u režiji Nenada Glavana. Surađivala je s grupom Jinx na coveru za ploču „Idem tamo gdje je sve po mom“ te je napravila impresivnu haljinu od kravata za scenske nastupe koju je nosila njihova pjevačica Yaya.